سوختگی

فرآورده های طبیعی /پوست و مو/ سوختگی

سوختگی یکی از شایع ترین آسیب های خانگی به ویژه در بین کودکان است. سوختگی با آسیب شدید پوستی باعث مرگ سلولهای پوستی آسیب دیده می شود. اکثر افراد، بسته به علت و درجه آسیب ، می توانند از سوختگی بدون عواقب جدی برای سلامتی بهبود یابند. سوختگی های جدی تر برای جلوگیری از عوارض و مرگ به مراقبت های فوری پزشکی فوری نیاز دارند. لذا با توجه به اهمیت این بیماری ما در این مقاله به بررسی این بیمای پرداخته و با معرفی با کیفیت ترین محصولات طبیعی موجود در داروخانه آنلاین نسخه اول به شما در درمان این بیماری یاری می رسانیم.

سطح سوختگی

سوختگی سه نوع اصلی دارد: درجه اول ، دوم و سوم. درجه اول کمترین سوختگی و درجه سوم بیشترین سوختگی را دارد. آسیب شامل:

۱) سوختگی درجه یک: پوستی قرمز و بدون تاول

۲) سوختگی درجه دو: تاول و مقداری ضخیم شدن پوست

۳) سوختگی های درجه سه: ضخامت گسترده با ظاهری سفید و چرمی

سوختگی های درجه چهار نیز وجود دارد. این نوع سوختگی شامل تمام علائم سوختگی درجه سوم است و همچنین از پوست فراتر رفته و به تاندون و استخوان گسترش می یابد. سوختگی دلایل مختلفی دارد از جمله:

۱) سوزاندن مایعات داغ و در حال جوش

۲) سوختگی شیمیایی

۳) سوختگی الکتریکی

۴) آتش سوزی

۵) قرار گرفتن در معرض آفتاب بیش از حد

نوع سوختگی بر اساس علت آن نیست. به عنوان مثال سوزاندن ، بسته به گرم بودن مایع و مدت تماس آن با پوست می تواند باعث ایجاد هر سه سوختگی شود. سوختگی های شیمیایی و الکتریکی به توجه فوری پزشکی نیاز دارد زیرا حتی اگر آسیب پوستی جزئی باشد می تواند در قسمت داخلی بدن تأثیر بگذارد.

سوختگی درجه یک

سوختگی های درجه یک باعث کمترین آسیب پوست می شوند. آنها همچنین “سوختگی های سطحی” نامیده می شوند زیرا روی خارجی ترین لایه پوست تأثیر می گذارند. علائم سوختگی درجه یک عبارتند از:

۱) التهاب جزئی یا تورم

۲) قرمزی

۳) پوست خشک و لایه برداری با بهبودی سوختگی اتفاق می افتد

۴) درد

از آنجا که این سوختگی روی لایه بالایی پوست تأثیر می گذارد، با ریزش سلول های پوست، علائم و نشانه ها از بین می روند. سوختگی های درجه یک معمولاً طی ۷ تا ۱۰ روز بدون ایجاد زخم بهبود می یابند. اگر سوختگی در ناحیه وسیعی از پوست، بیش از سه اینچ، و روی صورت یا مفصل اصلی تأثیر بگذارد، باید به پزشک مراجعه شود. سوختگی های درجه یک معمولاً با مراقبت در منزل درمان می شوند. درمان های سوختگی درجه یک شامل موارد زیر است:

۱) خیساندن زخم به مدت پنج دقیقه یا بیشتر در آب خنک

۲) مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن برای تسکین درد

۳) استفاده از لیدوکائین (ماده بی حس کننده) با ژل یا کرم آلوئه ورا برای تسکین پوست

۴) استفاده از پماد آنتی بیوتیک برای محافظت از منطقه آسیب دیده

اطمینان حاصل کنید که از یخ استفاده نکنید، زیرا ممکن است آسیب را بدتر کند. هرگز گلوله های پنبه را روی سوختگی قرار ندهید زیرا الیاف کوچک می توانند به آسیب بچسبند و خطر عفونت را افزایش دهند. همچنین از درمان های خانگی مانند کره و تخم مرغ خودداری کنید زیرا اثبات نشده است که این داروها موثر هستند.

سوختگی درجه دو

سوختگی های درجه دو جدی تر هستند زیرا آسیب ها از لایه بالایی پوست گسترش می یابد. این نوع سوختگی باعث تاول زدن و قرمز شدن و شدت زخم شدن پوست می شود. برخی از تاول ها باز می شوند و باعث سوختگی ظاهری مرطوب می شوند. به دلیل لطیف بودن این زخم ها، تمیز نگه داشتن ناحیه و پانسمان صحیح آن برای جلوگیری از عفونت لازم است. این همچنین به ترمیم سریع سوختگی کمک می کند. بهبود برخی از سوختگی های درجه دو بیش از سه هفته طول می کشد، اما بیشتر آن ها در طی دو تا سه هفته بدون زخم بهبود می یابند، اما اغلب با تغییر رنگدانه پوست همراه می باشد. هرچه تاول ها بدتر باشند ، سوختگی مدت زمان بیشتری طول می کشد تا بهبود یابد. مانند سوختگی های درجه یک، از گلوله های پنبه ای و داروهای خانگی مشکوک خودداری کنید. درمان های سوختگی خفیف درجه دو معمولاً شامل موارد زیر است:

۱) پوست را به مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر در زیر آب خنک نگه دارید.

۲) مصرف داروهای مسکن بدون نسخه (استامینوفن یا ایبوپروفن)

۳) استفاده از کرم آنتی بیوتیک روی تاول ها

با این حال، اگر سوختگی در ناحیه گسترده ای رخ دهد فورا باید به پزشک مراجعه شود.

سوختگی درجه سه

به استثنای سوختگی های درجه چهار، سوختگی های درجه سه شدیدترین هستند. آنها بیشترین آسیب را وارد می کنند. این تصور غلط وجود دارد که سوختگی های درجه سه دردناک ترین هستند. با این حال ، با این نوع سوختگی آسیب آنقدر گسترده است که ممکن است هیچ دردی به دلیل آسیب عصبی نداشته باشد. بسته به علت، علائم سوختگی درجه سه می تواند شامل:

۱) رنگ قهوه ای تیره

۲) بافت برجسته و چرمی

۳) بافتی مومی با رنگ سفید

بدون جراحی، این جراحات با ایجاد بهبود می یابند. هرگز سعی نکنید سوختگی درجه سه را خود درمانی کنید.

عوارض

در مقایسه با سوختگی های درجه اول و دوم، سوختگی های درجه سه بیشترین خطر را دارد و با عوارضی مانند عفونت ، از دست دادن خون و شوک همراه است که اغلب این موارد منجر به مرگ می شود. در عین حال، تمام سوختگی ها خطر عفونت را دارند زیرا باکتری ها می توانند وارد پوست شوند. کزاز یکی دیگر از عوارض احتمالی با سوختگی در تمام سطوح است. مانند سپسیس ، کزاز نیز یک عفونت باکتریایی است. این سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار می دهد ، در نهایت منجر به مشکلات انقباضات عضلانی می شود. سوختگی شدید همچنین خطر هیپوترمی و هیپوولمی را به همراه دارد. هیپوولمی یا کمبود خون وقتی اتفاق می افتد که بدن خون زیادی از سوختگی از دست بدهد.

درمان خانگی سوختگی

۱) آب سرد

اولین کاری که باید هنگام سوختگی جزئی انجام دهید این است که آب خنک (نه سرد) را روی محل سوختگی به مدت حدود ۲۰ دقیقه بریزید. سپس محل سوخته را با آب و صابون ملایم بشویید.

۲) کمپرس های سرد و خنک

کمپرس خنک یا پارچه مرطوب تمیز که روی ناحیه سوختگی قرار گرفته است به تسکین درد و تورم کمک می کند. می توانید کمپرس را در فواصل ۵ تا ۱۵ دقیقه انجام دهید. سعی کنید از کمپرس بیش از حد سرد استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث سوختگی بیشتر سوختگی شود.

۳) پمادهای آنتی بیوتیکی

پماد و کرم های آنتی بیوتیکی به جلوگیری از عفونت کمک می کند. یک پماد ضد باکتری مانند باسیتراسین یا نئوسپورین را روی محل سوختگی خود بمالید و روی آن را با فیلم یا پارچه استریل و غیر کرکی بپوشانید.

۴) آلوئه ورا

مطالعات شواهدی را اثبات می کند که آلوئه ورا در بهبود سوختگی های درجه اول تا دوم موثر است. آلوئه ضد التهاب است، گردش خون را تقویت می کند و از رشد باکتری جلوگیری می کند. یک لایه ژل خالص آلوئه ورا که از برگ یک گیاه آلوئه ورا گرفته شده است را مستقیماً به منطقه آسیب دیده بمالید. از محصولاتی که دارای مواد افزودنی، به ویژه رنگ آمیزی و عطر هستند، خودداری کنید.

۵) عسل

عسل ضد التهاب و به طور طبیعی ضد باکتری و ضد قارچ است و میتواند به سوختگی جزئی کمک کند.

۶) کاهش قرار گرفتن در معرض آفتاب

پوست سوخته به خورشید بسیار حساس خواهد بود.

۷) تاول های خود را نترکانید.

ترکاندن تاول ها ممکن است منجر به عفونت شود.

۸) از مسکن استفاده کنید

اگر درد دارید ، از داروی مسکن بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن (Motrin ، Advil) یا ناپروکسن (Aleve) استفاده کنید.

۹)  بهبود زود سوختگی با میوه ها

میوه ها، غنی از آنتی اکسیدان ها هستند بر طبق تحقیقات مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، میوه ها برای بهبود زود هنگام سوختگی ها، باید به طور مرتب مصرف شوند. گوجه فرنگی،گیلاس و زغال اخته ها، منبع خوبی از آنتی اکسیدان می باشند و برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرند.

۱۰) تمیز کردن محل سوختگی

پس از گرفتن سوختگی در زیر آب خنک، تمیزکاری کامل سوختگی ضروری است. افراد باید از یک صابون ضد باکتری ملایم استفاده کنند و از مالش پوست خودداری کنند.

۱۱) بانداژ

در صورت باز نبودن تاول های سوختگی ، ممکن است نیازی به پوشاندن سوختگی جزئی درجه یک یا درجه دوم توسط بانداژ نباشد. با این حال، اگر موقعیت سوختگی به این معنی است که احتمال ایجاد پارگی وجود دارد و آلودگی به راحتی وارد پوست شود، یا اگر تاول هایی شروع به ترشح کرده اند، یک باند می تواند مانعی در برابر عفونت ایجاد کند.

درمان هایی که باید از آنها دوری کنید

۱) کره: از کره روی سوختگی استفاده نکنید. شواهد کمی وجود دارد که اثبات اثر بخشی کره به عنوان داروی سوختگی است. علاوه بر این، ممکن است در واقع سوختگی شما را بدتر کند. کره گرما را حفظ می کند و همچنین ممکن است دارای باکتری های مضر باشد که می توانند پوست سوخته را آلوده کنند.

۲) روغن ها: برخلاف تصور عمومی ، روغن نارگیل همه چیز را درمان نمی کند. به همین دلیل که نباید از کره در سوختگی استفاده کرد، روغن هایی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن های پخت و پز نیز گرما را در خود نگه می دارند و حتی می توانند باعث سوختن پوست شوند. گزارش شده است که روغن اسطوخودوس به بهبود سوختگی کمک می کند، اما شواهد کمی برای اثبات این ادعا منتشر شده است. به عنوان مثال منبع معتبری که در موش صحرایی انجام شده است، هیچ مزیتی در استفاده از روغن اسطوخودوس برای التیام سوختگی نشان نداده است.

۳) سفیده تخم مرغ: خطر عفونت باکتریایی را افزایش می دهد همچنین می تواند باعث واکنش آلرژیک شود.

۴) خمیر دندان: هرگز خمیر دندان را روی محل سوختگی قرار ندهید. این داستان عامیانه دیگری است که هیچ مدرکی برای پشتیبانی از آن وجود ندارد. خمیر دندان می تواند سوختگی را تحریک کرده و محیط مساعدتری برای عفونت ایجاد کند. به علاوه، استریل نیست.

۵) یخ: یخ و آب بسیار سرد در واقع می توانند ناحیه سوختگی شما را بیشتر تحریک کنند.

تشخیص اینکه چه زمانی سوختگی در خانه قابل درمان است و چه زمانی باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید مهم است. در موارد زیر باید از پزشک کمک بگیرید:

۱) سوختگی در ناحیه گسترده ای با قطر بیش از ۳ اینچ

۲) سوختگی شامل صورت، دست ها، باسن یا ناحیه کشاله ران باشد

۳) زخم دردناک یا بدبو شود

۴) داشتن تب

۵) فکر می کنید سوختگی درجه سه دارید

سوختگی های درجه سه هرگز نباید در خانه درمان شوند. آنها خطر عوارض جدی، از جمله عفونت و از دست دادن خون را دارند. سوختگی ناشی از شوک الکتریکی نیز برای درمان در منزل بسیار خطرناک است. این سوختگی ها اغلب به لایه های زیر پوست می رسند و حتی می توانند به بافت های داخلی آسیب برسانند. آسیب داخلی ممکن است از آنچه انتظار دارید بدتر باشد.

جلوگیری از تمام سوختگی ها

بهترین روش آشکار برای مبارزه با سوختگی جلوگیری از وقوع آن است. مشاغل خاص خطر بیشتری برای سوختگی شما را تهدید می کند ، اما واقعیت این است که بیشتر سوختگی ها در خانه اتفاق می افتد. نوزادان و کودکان کم سن بیشتر در معرض سوختگی قرار دارند. اقدامات پیشگیرانه ای که می توانید در خانه انجام دهید شامل موارد زیر است:

۱) هنگام آشپزی کودکان را از آشپزخانه دور نگه دارید.

۲) یک کپسول آتش نشانی را داخل یا نزدیک آشپزخانه قرار دهید.

۳) دمای آبگرمکن را زیر ۱۲۰ درجه فارنهایت نگه دارید.

۴) کبریت ها و فندک ها را از کودکان دور نگه دارید.

۵) روکش های پریز برق را نصب کنید.

۶) مواد شیمیایی را از دسترس دور نگه دارید و در حین استفاده از مواد شیمیایی از دستکش استفاده کنید.

۷) هر روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

هنگامی که به درستی و به سرعت درمان شود، چشم انداز سوختگی های درجه اول و دوم خوب است. این سوختگی ها بندرت جای زخم دارند اما می توانند منجر به تغییر رنگدانه پوست سوخته شوند. آسیب شدید ناشی از سوختگی شدید درجه دو و درجه سه می تواند منجر به مشکلاتی در بافت های عمیق پوست، استخوان ها و اندام ها شود. بیماران ممکن است به موارد زیر احتیاج داشته باشند:

۱) عمل جراحی

۲) فیزیوتراپی

۳) توانبخشی

۴) مراقبت های مادام العمر

به دست آوردن درمان جسمی کافی برای سوختگی بسیار مهم است، اما فراموش نکنید که به نیازهای عاطفی نیز توجه شود.

اقدام مورد نیاز برای تسکین یا درمان سوختگی، به شدت ضایعه بستگی دارد. معمولا سوختگی‌های سطحی را می‌توان به وسیله مسکن ها و بعضی از داروهای گیاهی موضعی درمان کرد، در حالیکه سوختگی‌های شدیدتر نیازمند درمان در مراکز ویژه سوختگی می‌باشد.

?در طب سنتی، از گیاهان: حنا، زردچوبه، شمعدانی عطری، صبرزرد، کافور و اسطوخودوس و همینطور روغن بادام شیرین، روغن زیتون، روغن کنجد، روغن آفتابگردان و موم زنبور عسل برای التیام سوختگی استفاده به عمل می آید.

امروزه از گیاهان دارویی بالا، فرآورده های طبیعی بسیار سودمندی در دسترس ما قرار دارد که به معرفی آنها می پردازیم:

☘️ALFA
پماد آلفا، حاوی عصاره گیاهان: حنا، زردچوبه و تربانتین(روغنی که از انواعی از درختان کاج به دست می آید) است و به منظور درمان سوختگی‌های سطحی و خفیف به کار می‌رود.

☘️VALI
پماد ولی، حاوی روغن بادام شیرین، روغن زیتون، روغن کنجد، روغن آفتابگردان، نشاسته سیب زمینی، موم زنبور عسل و کافور می باشد.
این فراورده در درمان سوختگی های سطحی و خفیف، تحریک پوست بدن شیرخواران بر اثر تماس با ادرار، آفتاب سوختگی لب دریا، سرمازدگی، آزردگی های جلدی ناشی از خراش ها و بریدگی های سطحی، خشکی و ترک های پوست مصرف می شود.

☘️LAGEX
کرم لاژکس حاوی عصاره و اسانس گیاهان: صبرزرد، ژرانیوم و اسطوخودس است و برای درمان سوختگی‌های درجه ۱ و ۲ کاربرد دارد.

امروزه این گیاهان دارویی با روش های علمی شناسایی، جمع آوری و عصاره گیری شده و به منظور سهولت مصرف ما، توسط شرکت های داروسازی به شکل های دارویی رایج ساخته شده اند.

منابع:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-burns

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319768#when-to-see-a-doctor

فهرست