تنظیم خواب

یکی از راهکار های اصلی برای تنظیم خواب و درمان بی خوابی، مصرف مکمل خواب آور است. مکمل خواب آور نه تنها با القاء خواب در درمان بی خواب کاربرد دارد، بلکه ساعت خواب را تنظیم می کند و کیفیت آن را نیز بهبود می بخشد. خواب به موقع، با کیفیت و به میزان کافی، در توان عملکردی و کیفیت زندگی اهمیت فراوانی دارد. به طوری که فقدان خواب مناسب، توانایی ذهنی، فیزیکی و شرایط نرمال زندگی را مختل می سازد. به همین دلیل افراد مبتلا به اختلالات خواب همواره به دنبال مکمل های تنظیم خواب و مکمل خواب آور، برای درمان کم خوابی هستند.

در ادامه به بررسی دلایل اختلالات خواب، از قبیل کم خواب و بی خوابی و ارتباط آن با مواد مغذی پرداخته می شود. علاوه بر این با فواید مصرف مکمل های تنظیم خواب موجود در داروخانه آنلاین نسخه اول، برای بهبود کیفیت خواب و درمان اختلالات خواب  بیشتر آشنا می شوید.

مکمل خواب آور و تنظیم ریتم شبانه روزی

اختلال در خواب به معنای بی خوابی های شبانه، کم خوابی و کاهش کیفیت خواب و احساس خواب آلودگی در ساعات غیر معمول است. ریتم شبانه روزی در بدن انسان به گونه تنظیم شده است، که با تاریکی هوا احساس خواب آلودگی القا می شود. سپس در زمان طلوع آفتاب، بدن وارد فاز بیداری می گردد. اگر این تنظیم در بدن دچار اختلال شود، فرد در ساعات غیر معمول احساس خواب آلودگی می کند و توانایی انجام کار های روزمره را از دست می دهد.

تنظیم ریتم شبانه روزی در بدن به وسیله هورمونی به نام ملاتونین انجام می شود. اکثر مکمل های خواب آور نیز، حاوی ملاتونین هستند. ملاتونین توسط غده پینه آل، که غده کوچکی در مغز است، ساخته می شود. نحوه عملکرد این هورمون در بدن انسان و حیوانات متفاوت است. القاء خواب یا بیداری توسط این هورمون به ساعات ترشح آن بستگی دارد. شواهد کنونی نشان می دهد، ترشح ملاتونین در بدن انسان، به طور طبیعی در شب رخ می دهد، و سیستم عصبی را وارد فاز خواب می کند. در واقع ترشح این هورمون شرایط لازم برای خواب، از جمله، کاهش دمای بدن، بی حسی اندام های حرکتی و توقف انقباض عضلات سر و گردن و پلک را فراهم می کند. اختلال در فرآیند ساخت و ترشح ملاتونین منجر به بروز بی خواب و اختلالات خواب می گردد. در این شرایط برای تنظیم ریتم شبانه روزی بدن، از مکمل خواب آور استفاده می شود.

مکمل های تنظیم خواب حاوی چه موادی هستند؟

همانطور که گفته شده اکثر مکمل های خواب آور بر پایه ملاتونین ساخته می شود. اما علاوه بر ملاتونین سایر مواد مغذی نیز به طور مستقیم، یا با تاثیر بر ساخت و ترشح ملاتونین؛ در تنظیم خواب نقش دارند.

تریپتوفان

تریپتوفان نوعی اسید آمینه آروماتیک است. این اسید آمینه با ساختار حلقوی، پیشساز اصلی ملاتونین محسوب می شود. تریپتوفان یک اسید آمینه ضروری است. بنابراین بدن برای تامین آن به مواد غذایی و مکمل ها وابسته است. تریپتوفان برای ساخت سروتونین و ملاتونین مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین علاوه بر تنظیم خواب، در بهبود خلق و خو و افزایش کیفیت خواب نیز نقش دارد. برخی از مکمل های خواب آور حاوی تریتوفان هستند. مصرف روزانه ۱-۲ میلی گرم تریپتوفان در درمان بی خواب و افزایش کیفیت خواب نقش موثری دارد.

ویتامین C

ویتامین C در روند ساخت بسیاری از انتقال دهنده های عصبی و هورمون های مغزی نقش دارد. وجود این ویتامین برای ساخت ملاتونین ضروری به نظر می رسد. به طوری که کمبود های شدید ویتامین C منجر به بروز اختلالات متعدد در خواب می شود. بنابراین مصرف مقادیر کافی ویتامین C از طریق مواد غذایی یا مکمل این ویتامین، در کنار مکمل خواب آور، روند تنظیم ریتم شبانه روزی را تسریع می کند.

ویتامین B12

ویتامین B12 یکی دیگر از ویتامین ها است، که بر روند ساخت هورمون ملاتونین توسط مغز اثر گذار است. کمبود این ویتامین به ندرت رخ می دهد. اما اختلالات ناشی از کمبود ویتامین B12، معمولا پایدار و برگشت ناپذیر هستند. یکی از نشانه های کمبود ویتامین B12، بی خوابی و تجربه خواب های پریشان است. تشخیص به موقع ویتامین B12، مانع از گسترش عوارض و خطرات متعاقب آن می گردد.

کلسیم

مصرف شیر قبل از خواب، در بسیاری از موارد منجر به تجربه یک خواب عمیق و با کیفیت می گردد. شیر یکی از منابع غنی از تریپتوفان و کلسیم است. کلسیم بر افزایش عمق خواب و بهبود کیفیت آن اثر گذار است. درواقع مصرف کلسیم منجر به تنظیم انقباض و توقف انقباض عضلات پلک شود. این فرآیند در کنترل خواب به ویژه در ساعات میانی شب اهمیت فراوانی دارد. مصرف مکمل کلسیم در کنار مکمل خواب آور، می تواند منجر به تجربه یک خواب عمیق و مناسب در طول شب شود.

امگا۳ و امگا۶

اسید های چرب های چرب ضروری، سلامت سلول های مغزی را تنظیم می کنند. همانطور که پیشتر گفته شد، ملاتونین توسط سلول های غده پینه آل مغز ساخته می شود. مکمل امگا۳ و امگا۶ با تقویت و بهبود توان سلول های مغزی، منجر به بهبود بی خوابی می شوند. این مکمل ها به ویژه در درمان بی خوابی های ناشی از استرس، افسردگی و اختلالات روانی، در کنار مکمل خواب آور، مورد مصرف قرار می گیرند.

فواید مکمل خواب آور برای درمان بی خوابی

مکمل های خواب آور حاوی ملاتونین و بعضا پیش ساز های آن از جمله تریپتوفان هستند. تاثیر مصرف مکمل خواب آور، بر بهبود اختلالات خواب، تا حد زیادی به زمان و نحوه مصرف آن بستگی دارد. مکمل های تنظیم خواب موجود در بازار، معمولا سطوح ملاتونین متوسطی دارند. بنابراین برای اثر گذاری مناسب، فاصله مصرف مکمل و زمان خواب نباید زیاد طولانی شود. تعیین زمان دقیق مصرف مکمل خواب آور کار دشواری است و به شرایط زندگی هر فرد بستگی دارد. معمولا توصیه می شود حداکثر ۱-۲ ساعت قبل از زمان معمول خواب، مکمل ملاتونین مورد مصرف قرار گیرد.

یکی دیگر از نکات ضروری در مصرف مکمل خواب آور، تداوم مصرف است. برای بهبود کیفیت خواب، لازم است دوره مصرف مکمل ملاتونین به صورت کامل طی شود. رها کردن و مصرف مجدد به صورت مداوم، نه تنها اختلالات خواب را درمان نمی کند، بلکه منجر به تشدید این شرایط می گردد.

مکمل تنظیم خواب برای چه افرادی کاربرد دارد؟

مکمل های خواب آور حاوی ملاتونین، بیشتر برای افرادی مبتلا به کمبود ملاتونین کاربرد دارند. یکی از دسته های اصلی این افراد، سالمندان هستند. چرا که با افزایش سن، سطوح ملاتونین تا حد زیادی کاهش می یابد. بنابراین معمولا سالمندان دچار بی خوابی و کم خواب های مکرر می شوند. مصرف مکمل ملاتونین در سالمندان، منجر به بهبود و تنظیم ساعت خواب می شود.

علاوه بر این افرادی که به طور مداوم مسافرت می کنند، به ویژه مسافران هوایی، دچار اختلال در ترشح ملاتونین می شوند. ملاتونین در بدن این افراد به صورت نا به جا ترشح می شود. این عامل منجر به بی خوابی شبانه و خواب آلودگی در طول روز می گردد. در نتیجه مسافرانی که سفر های طولانی هوایی دارند، معمولا از مکمل خواب آور برای تنظیم ترشح ملاتونین بهره می گیرند. سایر افراد مبتلا به اختلال خواب نیز، ممکن است بسته به علت بی خوابی، از مکمل های خواب آور با دوز های متفاوت استفاده کنند.

مصرف مکمل خواب آور چه عوارضی دارد؟

به طور کلی مصرف مکمل های خواب آور تنها برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه می شود. مصرف در سنین پایین تر، ممکن است، منجر به اختلال در ریتم شبانه روزی طبیعی در بدن شود.

سایر عوارض جانبی مکمل های تنظیم خواب حاوی ملاتونین، ایجاد مقاوت است. در برخی از افراد ممکن است، مصرف مکرر مکمل خواب آور، منجر به عدم اثر گذاری مناسب آن بر خواب شود. بنابراین به طور کلی از مصرف طولانی مدت و دوز های بالاتر از مقدار توصیه شده بپرهیزید.

در بخش زیر می توانید انواع مکمل های خواب آور و تنظیم خواب موجود در داروخانه آنلاین نسخه اول را مشاهده و خریداری کنید.

فهرست