بهداشتی و آرایشی

محصولات بهداشتی و آرایشی

محصولاتی که با هدف حفظ بهداشت بدن و محیط زندگی ما ساخته می شوند و ما روزانه بیشتر با آن ها سر و کار داریم را می توان در یک تقسیم بندی کلی به دو دسته محصولات بهداشت محیط و بهداشت فردی تقسیم بندی نمود. بهداشت محیط به بهداشت محیط بیرون از منزل، محیط خانه و محل کار مربوط می شود. در حالی که بهداشت فردی مجموعه ای از محصولات آرایشی، بهداشتی و مراقبتی است که در جهت زیباتر به نظر رسیدن، درمان، پیشگیری و رفع مشکلات و معایب مربوط به پوست، مو و دهان در افراد مختلف از جمله زنان، مردان و کودکان می باشند.

 محصولات بهداشت محیط به منظور بهبود وضعیت محیط، ضد عفونی کردن، پاکیزه نگه داشتن و خوشبو کردن محیط ساخته و مصرف می شوند.

محصولات بهداشت فردی به شکل های دارویی، شبه دارویی و آرایشی می باشند. این محصولات به صورت های مختلف کرم، لوسیون، فوم، ژل، کرم پودر، فلوئید، پن، دستمال مرطوب، محلول ها و … در بازار موجود هستند.

کرم ها فراورده هایی بر پایه امولسیون و نیمه جامد هستند. امولسیون ها از دو مایع غیر قابل امتزاج ساخته شده که یکی در دیگری پخش شده است. امولسیون های آرایشی اغلب به صورت کرم بوده و اکثرا سیستم  آب و روغن می باشند.

امولسیون فاز روغن در آب کم تر چرب هستند و چون فاز خارجی آب است راحتتر از سطح پوست شسته و پاک می شود. محصولات فاقد چربی از این دسته هستند. امولسیون فاز آب در روغن نیز وجود دارد که برعکس بالا فاز خارجی روغن است و چربی بیشتری دارد.

محصولات پاک کننده پوست

کرم ترکیبی است از: 

فاز چربی مانند روغن های گیاهی، روغن های حیوانی، اسید های چرب، الکل های چرب، موم ها و روغن های معدنی

فاز آبی مانند آب دیونیزه، مرطوب کننده ها، تنظیم کننده PH و …

امولسی فایرها مانند پلی سوربات ها، پلی اتیلن ها، سوربیتان ها، گلیسریل استئارات و…

افزودنی ها نظیر رنگ های مجاز، اسانس، خوشبو کننده ها، عصاره های گیاهی، ویتامین ها، عامل کیلیت کننده (حذف کننده یون های فلزی آب)، انواع پودرها (اکسید روی)، تغلیظ کننده ها و نگهدانده های فاز آبی، روغنی و ….

بعد از ترکیبات پایه که در انواع کرم ها به کار می روند. مواد موثر (فعال: ACTIVE) هستند که بسته به نوع کرم و درمانی که برعهده دارند، متفاوت هستند. مانند انواع پپتید ها و سرامید ها که در کرم های ضد پیری، جوان کننده ها، دور چشم،‌ ضد افتادگی، سفت کننده ها و…..به کار می روند.

فیلترهای جاذب تابش فرابنفش نور خورشید که در کرم های ضد آفتاب و یا بعضی کرم ها به منظور محافظت در برابر نور خورشید به کار می روند.

آلفا هیدروکسی اسیدهایی مثل گلایکولیک اسید، ماندلیک اسید، سالیسیلیک اسید و … که در محصولات روشن کننده، ضد لک و ضد جوش و …. به عنوان لایه بردار به کار می روند تا با از بین بردن سلول های مرده سطح پوست و تمیز کردن منافذ پوست از ایجاد لک و جوش جلوگیری کرده و به روشن تر شدن و شفافیت بیشتر پوست منجر می شوند.

آنتی اکسیدان ها که منبع اصلی آن ها ویتامین ها هستند که برای مهار رادیکال های آزاد به کار می روند و روند پیری و چین و چروک های پوست را کند می کنند. همچنین باعث افزایش سنتز کلاژن و جوان سازی پوست می شوند.

تاثیر میوه بر پوست

از دیگر محصولات بهداشتی و آرایشی، لوازم آرایشی هستند که از پر طرفدار ترین محصولات دنیای امروز هستند. لوازم آرایشی نیز ساختاری شبیه دارند با این تفاوت که با هدف پوشش عیوب ظاهر افراد ساخته شده اند و در جهت زیباتر به نظر رسیدن استفاده می شوند و کمتر جنبه درمانی در آن ها مطرح است. لوازم آرایشی به دسته های مختلف تقسیم می شوند. آرایش صورت، آرایش لب، آرایش چشم، آرایش ابرو و….

لوازم آرایشی

به هنگام خرید و انتخاب محصولات بهداشتی و آرایشی به چند نکته توجه کنید.

نکات هنگام خرید محصولات بهداشتی آرایشی

ابتدا اینکه نوع پوست خود را بشناسید تا محصولی مناسب پوست خود انتخاب کنید و تاثیر سوء بر پوست شما نگذارد. دوم اینکه از برند های شناخته شده و معتبر و از داروخانه ها خرید کنید. زیرا محصولات موجود در داروخانه اصلی بوده و از مواد و ترکیبات در گرید دارویی و بهداشتی در آن ها استفاده شده است و هیچ گونه تقلب و نگرانی در آن ها وجود ندارد. نکته بعدی که بایدبه آن توجه کرد این است که موقع خرید به مواد و ترکیبات موجود در کرم دقت کنید که اگرماده حساسیت زا و یا ماده ای که به پوست شما نمی خورد در آن می باشد، نوع دیگری از آن محصول را بخرید.

اگر در دوران بارداری و شیردهی هستید مطالعه توضیح محصولات شما را راهنمایی می کند که ضرری برای شما و کودک دلبندتان وجود ندارد و با اطمینان خرید کنید.

فرآورده های آرایشی بهداشتی که برای بهداشت و همچنین زیبایی ما مورد استفاده قرار می گیرند را می توان در ۸ گروه زیر قرار داد:

فهرست