جوش صورت

فرآورده های طبیعی /پوست و مو/ جوش صورت

پوست شما سوراخ‌های کوچکی به نام منافذ دارد که می‌تواند توسط روغن، باکتری‌ها، سلول‌های مرده پوست و آلودگی مسدود شود. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، ممکن است یک جوش یا “zit” ایجاد شود. اگر پوستتان به طور مکرر تحت تأثیر این شرایط قرار گرفته باشد، ممکن است دچار آکنه شوید. طبق بررسی‌ها، آکنه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پوستی است و اگر چه یک بیماری تهدید کننده زندگی محسوب نمی‌شود، اما می‌تواند به ویژه در موارد شدید دردناک بوده  وباعث ایجاد زخم‌های دائمی در بدن شود. همچنین استمرار جوش صورت باعث پریشانی عاطفی شده و حتی می‌توانند بر اعتماد به نفس نیز تأثیر منفی بگذارند. لذا با توجه به اهمیت این بیماری، شیوع زیاد و راه‌حل های متفاوت درمانی، در این مقاله به بررسی علل این بیماری پرداخته و با معرفی با کیفیت‌ترین محصولات طبیعی به دست آمده از گیاهان دارویی موجود به شما در درمان جوش صورت و آکنه با کمترین عارضه یاری رسانیم. این فرآورده‌ها هم تعداد جوش‌های شما را کاهش می‌دهند و هم در رفع جای جوش موثر عمل می‌کنند. 

علائم آکنه چیست؟

آکنه تقریباً در هر جای بدن دیده می‌شود. این بیماری معمولاً در پوست صورت، پشت، گردن، سینه و شانه‌ها بیشتر ایجاد می‌شود. اگر آکنه دارید، معمولاً جوش‌هایی را مشاهده می‌کنید که سفید یا سیاه هستند. جوش‌های سرسیاه و جوش‌های سر سفید به کمدون معروف هستند. جوش‌های سرسیاه در سطح پوست ایجاد می‌شود و به دلیل اکسیژن موجود در هوا حالت سیاه پیدا می‌کنند. جوش‌های سر سفید در زیر سطح پوست ایجاد می‌شود و به آنها ظاهری سفید می‌بخشد. در حالی که جوش‌های سر سفید و جوش‌های سرسیاه رایج‌ترین ضایعاتی هستند که در آکنه مشاهده می‌شوند اما  انواع دیگری نیز می‌تواند رخ دهد. ضایعات التهابی به احتمال زیاد باعث ایجاد زخم در پوست می‌شوند به عنوان مثال:

۱) پاپول‌ها (Papules)  برجستگی‌های کوچک، قرمز و برآمده‌ای هستند که در اثر فولیکول‌های مو ملتهب یا آلوده ایجاد می‌شوند.

۲) Pustules جوش‌های قرمز کوچکی هستند که در نوک آنها چرک وجود دارد.

۳) ندول‌ها (Nodules) توده‌هایی جامد و اغلب دردناک در زیر سطح پوست هستند.

۴) کیست‌ها توده‌های بزرگی است که در زیر پوست یافت می‌‌شود، حاوی چرک بوده و معمولاً دردناک است.

چه عواملی باعث بروز جوش صورت و آکنه می شوند؟

جوش و آکنه زمانی اتفاق می‌افتد که منافذ پوست شما با چربی، پوست مرده یا باکتری مسدود شود. هر منفذ پوست شما شکافی به فولیکول دارد. فولیکول از یک مو و یک غده چربی (روغنی) تشکیل شده است. غده چربی باعث آزاد شدن روغن می‌شود که به موها می‌رود، از منافذ خارج می‌شود و روی پوست قرار می‌گیرد. یک یا چند مشکل در این فرآیند می‌تواند باعث ایجاد آکنه شود مانند:

۱) بیش از حد روغن توسط فولیکول‌هاتولید شود.

۲) سلول‌های مرده پوست در منافذ پوست جمع شوند.

۳) باکتری‌ها در منافذ شما جمع می‌شوند.

عوامل افزایش دهنده جوش صورت و آکنه چیست؟

افسانه‌ها و صحبت‌های زیادی در مورد آنچه که باعث جوش و آکنه می‌شود وجود دارد. بسیاری از مردم معتقدند که غذاهایی مانند شکلات یا سیب زمینی سرخ کرده در ایجاد آکنه نقش دارند اگرچه هیچ پشتیبانی علمی برای این ادعاها وجود ندارد. عوامل دیگر شامل:

۱) تغییرات هورمونی ناشی از بلوغ یا بارداری

۲) داروهای خاص، مانند قرص‌های خاص ضد بارداری یا کورتیکواستروئیدها

۳) یک رژیم غذایی سرشار ازکربوهیدرات‌ها مانند نان و چیپس

۴) داشتن والدینی که آکنه داشته‌اند.

افراد در دوران بلوغ بیشتر در معرض انواع جوش صورت و آکنه هستند. در این مدت، بدن دچار تغییرات هورمونی می‌شود. این تغییرات می‌تواند تولید چربی را تحریک کند و منجر به افزایش خطر آکنه شود. درمان جوش صورت و آکنه‌های هورمونی مربوط به بلوغ معمولاً به راحتی امکانپذیر است و در اغلب مواقع با عبور از نوجوانی  بهبود می‌یابد.

چگونه آکنه تشخیص داده می‌شود؟

اگر علائم آکنه دارید، پزشک می‌تواند با معاینه پوست شما تشخیص دهد. پزشک شما انواع ضایعات و شدت آنها را تشخیص می‌دهد تا بهترین روش درمانی را تعیین کند.

درمان جوش صورت چگونه است؟

چند فعالیت خود مراقبتی وجود دارد که می‌توان در خانه انجام داد تا از جوش‌ها جلوگیری کرده و آکنه‌ها را از بین ببرد. درمان های خانگی جوش صورت شامل موارد زیر است:

۱) تمیز کردن روزانه پوست با صابون ملایم برای از بین بردن چربی و آلاینده

۲) شستشوی مرتب موها و دور نگه داشتن از صورت 

۳) خودداری از فشردن یا ترکاندن جوش‌ها 

۴) پوشیدن کلاه یا سربندهای تنگ

۵) دست نزدن به صورت 

روش‌های درمان خانگی جوش صورت

۱) استفاده از سرکه سیب 

سرکه سیب حاوی اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک است که مشخص شده باعث از بین بردن P. acnes می‌شود. تحقیقات نشان داده است که اسید سوکسینیک، یک اسید آلی دیگر، التهاب ناشی از P. acnes را سرکوب می‌کند و ممکن است از ایجاد زخم جلوگیری کند. اگرچه برخی از اجزای سرکه سیب ممکن است به درمان جوش صورت و آکنه کمک کنند، اما در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر استفاده از آن برای این منظور وجود ندارد و برخی از متخصصان پوست توصیه می‌کنند که به هیچ وجه از سرکه سیب استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شود. در صورت تمایل به استفاده از سرکه سیب برای درمان جوش یک قسمت سرکه سیب و سه قسمت آب را مخلوط کنید (برای پوست‌های حساس از آب بیشتری استفاده کنید).  پس از تمیز کردن، مخلوط را به آرامی و با استفاده از یک پنبه روی پوست قرار دهید و بگذارید ۵-۲۰ ثانیه بماند، سپس با آب بشویید و خشک کنید. این فرآیند را در صورت نیاز ۱-۲ بار در روز تکرار کنید. توجه داشته باشید استفاده از سرکه سیب بر روی پوست می‌تواند باعث سوختگی و تحریک شود. اگر ترجیح می‌دهید آن را امتحان کنید، به مقدار کم از آن استفاده کنید و آن را با آب رقیق کنید.

۲) مصرف مکمل روی

روی یک ماده مغذی ضروری است که برای رشد سلول، تولید هورمون، متابولیسم و عملکرد ایمنی مهم است. تحقیقات نشان می‌دهد که در افراد مبتلا به آکنه میزان روی در خون آنها کمتر از افرادی است که پوست شفاف دارند. چندین مطالعه همچنین نشان داده است که مصرف روی به صورت خوراکی ممکن است به کاهش آکنه و درمان جوش صورت کمک کند. به عنوان مثال، یک بررسی در سال ۲۰۱۴ نشان داد که روی در درمان آکنه‌های شدید و التهابی موثرتر از درمان آکنه متوسط است. دوز مناسب روی برای آکنه مشخص نشده است، اما چندین مطالعه قدیمی کاهش قابل توجهی در آکنه را با استفاده از ۳۰-۴۵ میلی گرم روی در روز را مشاهده کرده‌اند. حد مجاز توصیه شده بالای روی ۴۰ میلی‌گرم در روز است، بنابراین احتمالاً بهتر است از این مقدار بیشتر استفاده نشود مگر اینکه تحت نظارت پزشک باشد. مصرف زیاد روی ممکن است عوارض جانبی از جمله درد معده و تحریک روده ایجاد کند.

۳) استفاده از ماسک عسل و دارچین

عسل و دارچین توانایی مبارزه با باکتری‌ها و کاهش التهاب را دارند که دو عامل محرک آکنه هستند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که ترکیب عصاره پوست عسل و پوست دارچین اثرات ضد باکتریایی علیه P. acnes دارد. تحقیقات دیگر نشان داده است که عسل به خودی خود می تواند رشد P. acnes را مسدود یا از بین ببرد. اگرچه، این یافته لزوماً به این معنی نیست که عسل به طور موثری آکنه را درمان می‌کند. در حالی که خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی عسل و دارچین ممکن است آکنه را کاهش دهد اما تحقیقات بیشتری لازم است. برای تهیه ماسک عسل و دارچین ابتدا دو قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری دارچین را مخلوط کنید تا به صورت خمیر در آید. پس از تمیز کردن، ماسک را به صورت خود بمالید و بگذارید به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بماند سپس ماسک را کاملاً بشویید و صورت خود را خشک کنید.

۴) استفاده از روغن درخت چای

روغن درخت چای یک روغن اساسی است که از برگ های Melaleuca alternifolia، یک درخت کوچک بومی استرالیا استخراج می شود. به دلیل توانایی آن در مبارزه با باکتری‌ها و کاهش التهابات پوستی کاملاً شناخته شده است. علاوه بر این، چندین مطالعه نشان داده است که استفاده از روغن درخت چای ممکن است باعث کاهش آکنه و درمان جوش صورت شود. با توجه به اینکه آنتی بیوتیک‌های موضعی و خوراکی در صورت استفاده طولانی مدت برای آکنه می‌توانند باعث مقاومت باکتریایی شوند، روغن درخت چای ممکن است جایگزینی موثری باشد. روغن درخت چای بسیار قوی است، بنابراین همیشه قبل از استفاده از آن روی پوست، آن را رقیق کنید. برای استفاده از این روغن، ابتدا یک قسمت روغن درخت چای را با نه قسمت آب مخلوط کنید. یک پنبه را به مخلوط آغشته کنید و آن را به مناطق آسیب دیده بمالید و این فرآیند را در صورت نیاز ۱-۲ بار در روز تکرار کنید.

۵) استفاده از چای سبز

چای سبز دارای آنتی اکسیدان بسیار بالایی است و نوشیدن آن می‌تواند باعث سلامتی شود. همچنین ممکن است به کاهش آکنه کمک کند. این امر احتمالاً به این دلیل است که پلی فنول‌های موجود در چای سبز به مبارزه با باکتری‌ها و کاهش التهاب، که دو دلیل اصلی آکنه هستند، کمک می‌کنند. تحقیقات زیادی درباره کشف مزایای نوشیدن چای سبز در مورد آکنه وجود ندارد و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. در یک مطالعه کوچک با حضور ۸۰ زن، شرکت کنندگان روزانه به مدت ۴ هفته ۱۵۰۰ میلی گرم عصاره چای سبز مصرف کردند. در پایان مطالعه، زنانی که این عصاره را مصرف کردند، در بینی، چانه و اطراف دهان خود آکنه کمتری داشتند. تحقیقات همچنین نشان داده است که نوشیدن چای سبز ممکن است سطح قند خون و انسولین را کاهش دهد. بسیاری از مطالعات همچنین نشان می‌دهد که استفاده مستقیم از چای سبز روی پوست ممکن است به درمان جوش صورت کمک کند. مطالعات متعدد نشان داده است که استفاده از عصاره چای سبز به پوست باعث کاهش قابل توجه تولید سبوم و جوش در افراد مبتلا به آکنه می‌شود. برای استفاده از چای سبز آن را به مدت ۳-۴ دقیقه در آب جوش قرار دهید. سپس اجازه دهید چای خنک شود و با استفاده از یک پنبه چای را به پوست خود بمالید یا آن را اسپری کنید. در پایان جازه دهید خشک شود، سپس آن را با آب بشویید و پوست خود را خشک کنید.

۶) استفاده از آلوئه ورا

ژل را از گیاه آلوئه با قاشق بیرون بریزید و آن را به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی به طور مستقیم روی پوست تمیز قرار دهید. ۱-۲ بار در روز یا به دلخواه تکرار کنید. شما همچنین می‌توانید ژل آلوئه ورا را از فروشگاه خریداری کنید، اما اطمینان حاصل کنید که این آلوئه خالص و بدون مواد اضافی است.

 

۷)مصرف مکمل روغن ماهی 

اسیدهای چرب امگا ۳ چربی‌های سالمی هستند که دارای بسیاری از فواید سلامتی هستند. شما باید این چربی‌ها را از رژیم خود دریافت کنید، اما تحقیقات نشان می‌دهد اکثر افرادی که از رژیم غذایی استاندارد غربی استفاده می‌کنند، به اندازه کافی از آنها استفاده نمی‌کنند. همچنین می‌توان اسیدهای چرب امگا ۳ را با خوردن ماهی قزل آلا، ساردین، آنچو، گردو، دانه های چیا و دانه های کتان آسیاب شده دریافت کرد.

۸) لایه‌برداری کردن

لایه‌برداری فرآیند از بین بردن لایه بالایی سلول‌های مرده پوست است. برای دستیابی به این هدف می‌توانید از مواد شیمیایی استفاده کنید یا با استفاده از برس یا اسکراب لایه‌برداری، لایه‌برداری مکانیکی را انجام دهید تا سلول‌ها از بین بروند. لایه‌برداری ممکن است با از بین بردن سلول‌های پوستی که منافذ پوست را مسدود می‌کند، آکنه را بهبود بخشد. در حال حاضر، تحقیقات در مورد لایه‌برداری و توانایی آن در درمان جوش صورت محدود است.

۹) داشتن رژیم غذایی مناسب

سالهاست که در مورد رابطه رژیم و آکنه بحث می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که عوامل رژیم غذایی، مانند انسولین و شاخص گلیسمی، ممکن است با آکنه در ارتباط باشند. شاخص گلیسمی مواد غذایی (GI) معیار اندازه‌گیری سرعت افزایش قند خون است. خوردن غذاهای با GI بالا باعث افزایش انسولین می‌شود که احتمالاً تولید سبوم را افزایش می‌دهد. در نتیجه، غذاهای با GI بالا ممکن است به طور مستقیم بر ایجاد و شدت آکنه تأثیر بگذارند. غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند شامل غذاهای فرآوری شده مانند نان سفید، نوشابه‌های شیرین، کیک‌ها، دونات، شیرینی، آب نبات و غلات صبحانه شیرین و غذاهای با شاخص گلیسمی پایین عبارتند از: میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، آجیل و غلات کامل یا حداقل فرآوری شده

۱۰) کاهش مصرف لبنیات

رابطه بین لبنیات و آکنه بسیار بحث برانگیز است. شیر و لبنیات حاوی هورمون هایی مانند IGF-1 هستند که با آکنه در ارتباط است. سایر هورمون‌های موجود در شیر ممکن است باعث تغییرات هورمونی شده و منجر به آکنه شوند. یک مطالعه در افراد ۱۰ تا ۲۴ ساله نشان داد که نوشیدن شیر کامل سه روز یا بیشتر در هفته با آکنه متوسط یا شدید مرتبط است.  

۱۱) کاهش استرس

ارتباط بین استرس و آکنه کاملاً مشخص نیست. هورمون‌های ترشح شده در دوره‌های استرس ممکن است تولید سبوم و التهاب را افزایش داده و آکنه را بدتر کند. استرس همچنین ممکن است باکتری‌های روده را تحت تأثیر قرار داده و باعث التهاب در بدن شود که می‌تواند با آکنه مرتبط باشد. مطالعات متعدد ارتباط بین استرس و آکنه را تایید کرده‌اند. با این حال تحقیقات بیشتری لازم است. برخی از درمان‌های آرام‌سازی و کاهش استرس ممکن است آکنه را بهبود بخشد، اما تحقیقات بیشتری باید انجام شود. راه‌های کاهش استرس شامل خواب بیشتر، افزایش فعالیت‌های بدنی، یوگا و نفس عمیق کشیدن می‌شود.

۱۲) ورزش کردن

تحقیقات کمی در مورد تأثیر ورزش بر روی آکنه وجود دارد. با این وجود، ورزش از طریق روش‌هایی که به بهبود آکنه کمک می‌کند، عملکردهای بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به عنوان مثال ورزش باعث گردش خون سالم می‌شود. افزایش جریان خون به تغذیه سلول‌های پوست کمک می‌کند، که ممکن است به جلوگیری و بهبود جوش کمک کند. ورزش همچنین در سطح هورمون‌ها و تنظیم آنها نقش دارد.

۱۳) استفاده از پاک کننده انگور

طبق مقاله‌ای که در آوریل ۲۰۱۶ در Advances in Dermatology and Allergology منتشر شده است، رسوراترول (resveratrol) در پوست انگور قرمز ممکن است فعالیت ضد باکتریایی در برابر Cutibacterium acnes از خود نشان دهد. بنابراین چند انگور تازه از یخچال بردارید و از وسط خورد کرده و گوشت آن را بر روی صورت بمالید و سپس صورت خود را با آب بشویید.

۱۴) استفاده از ماسک خیار

مطالعات نشان می‌دهد که خیار می‌تواند بر روی پوست اثر تسکین دهنده داشته باشد و تحریک، تورم و درد را کاهش دهد. از این رو، استفاده از آن به طور بالقوه می‌تواند التهاب مربوط به آکنه را از بین ببرند و به پیشگیری ودرمان جوش صورت کمک کنند.

۱۵) استفاده از ماسک عسل

طبق مقاله‌ای که در آگوست ۲۰۱۶ در مجله Global Health of Global Health منتشر شد، مطالعات In vitro نشان می‌دهد که خواص ضد باکتریایی عسل همچنین می‌تواند باعث بهبود سوختگی‌ها و عفونت‌های زخم شود و از رشد آکنه جلوگیری کند. به این منظور بهتر است قبل از استفاده از این ماسک، صورت خود را با آب گرم بشویید. سپس عسل را بمالید و بگذارید ۳۰ دقیقه روی پوست بماند و سپس صورتتان را با آب گرم بشویید.

۱۶) استفاده از ماسک ماست

طبق مقاله‌ای که در مجله بین المللی پوست زنان منتشر شد، استفاده از محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست می‌تواند باعث سلامت پوست و درمان جوش شود.

۱۷) استفاده از ماسک بلغور جو دو سر

بر اساس تحقیق منتشر شده در ژانویه ۲۰۱۵ در مجله داروها و پوست، خواص ضد التهابی بلغور جو دوسر به طور طبیعی تسکین دهنده است و ممکن است تحریک ناشی از شرایط پوستی مانند سوختگی، خارش و اگزما را تسکین دهد. زایکنر می‌گوید، بلغور جو دوسر از مزایای محافظت از پوست، آبرسانی و ضد التهاب برخوردار است. این به طور خاص در درمان آکنه موثر نیست، اما می‌تواند به تسکین پوست خشک و ملتهب کمک کند. برای این منظور ۲ قاشق غذاخوری بلغور جو دوسر، ۱ قاشق چایخوری جوش شیرین و آب کافی را با هم مخلوط کنید تا به صورت خمیر در آید. خمیر را در تمام صورت خود صاف کنید و به آرامی آن را مالش دهید و سپس آن را بشویید.

۱۸) استفاده از زرد چوبه

بر اساس یک بررسی منتشر شده زردچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی که دارد، توانایی چشمگیری در بهبود بیماری‌های مختلف پوستی مانند آکنه، آلوپسی، درماتیت آتوپیک، لیکن پلان دهانی، خارش و پسوریازیس دارد.

۱۹) استفاده از یخ

تجربه بسیاری از افراد نشان داده است اولین درمان سریع جوش صورت، یخ است. برای جوشی که هنوز به طور کامل عفونی نشده است، استفاده از یخ به کاهش التهاب کمک می‌کند و غدد چربی را تشویق می‌کند منقبض شده و چربی اضافه و میکروب‌های درون آن را از آن بخش پوست بیرون برانند. برای این کار یخ را در تکه‌ای پارچه گذاشته و روی بخشی که در حال جوش زدن است به مدت چند ثانیه نگه دارید. چند دقیقه فاصله بگذارید و مجدد مرحله قبل را تکرار کنید. این کار را به دفعات دلخواه تکرار کنید، جوش در عرض یکی دو روز از بین می رود.

درمان جوش صورت با دارو

اگر  درمان‌های خانگی جوش صورت ببرای شما موثر نبود می‌توانید از داروهای ضد آکنه بدون نسخه استفاده کنید. بیشتر این داروها حاوی موادی هستند که می توانند به از بین بردن باکتری‌ها یا کاهش چربی روی پوست کمک کنند که شامل موارد زیر می‌شوند:

۱) پراکسید بنزوئیل در بسیاری از کرم‌ها و ژل‌های آکنه وجود دارد. این ترکیب برای خشک کردن جوش‌های موجود و جلوگیری از جوش‌های جدید استفاده می‌شود. بنزوئیل پراکسید باکتری‌های آکنه‌ساز را نیز از بین می‌برد.

۲) گوگرد یک ماده طبیعی با بوی مشخص است که در برخی از لوسیون‌ها، پاک کننده‌ها و ماسک‌ها وجود دارد.

۳) سالیسیلیک اسید اغلب در صابون‌های ضد آکنه استفاده می‌شود و ترکیبی مفید برای درمان جوش است.

بعضی اوقات، ممکن است همچنان علائم را تجربه کنید. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است بخواهید از مشاوره پزشکی استفاده کنید. پزشک می‌تواند داروهایی را تجویز کند که به شما در کاهش علائم کمک کرده و از ایجاد زخم جلوگیری کند که شامل:

۱) آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی یا موضعی التهاب را کاهش داده و باکتری‌های ایجاد کننده جوش را از بین می‌برند. به طور معمول، توصیه می‌شود از آنتی‌بیوتیک‌ها فقط برای مدت کوتاهی استفاده شود تا بدن به دارو مقاوم مقاومت ایجاد نکند.

۲) کرم‌های موضعی تجویز شده مانند رتینوئیک اسید یا بنزوئیل پراکسید با تجویز پزشک اغلب قوی‌تر از درمان‌های بدون نسخه هستند. بنزوئیل پراکسید به عنوان یک عامل ضد باکتری عمل می‌کند که از مقاومت باکتری‌های آکنه در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها جلوگیری می‌کند.

زنان مبتلا به آکنه هورمونی ممکن است با قرص‌های ضد بارداری یا اسپیرونولاکتون درمان شوند. ایزوترتینوئین (Accutane) دارویی مبتنی بر ویتامین A است که برای درمان موارد خاصی از آکنه ندولار شدید استفاده می‌شود. این دارو می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند و فقط در مواردی که سایر روش‌های درمانی موثر نباشد، استفاده می‌شود. پزشک ممکن است روش‌هایی را برای درمان آکنه شدید و جلوگیری از ایجاد زخم توصیه کند. این روش‌ها با از بین بردن پوست آسیب دیده و کاهش تولید چربی کار می‌کنند که عبارتند از:

۱) در درمان فوتودینامیکی از دارو و نور یا لیزر مخصوص برای کاهش تولید چربی و باکتری استفاده می‌شود.

۲) یک لایه‌بردار شیمیایی لایه‌های بالایی پوست شما را از بین می‌برد. لایه‌برداری شیمیایی می‌تواند جای زخم‌های خفیف آکنه را بهبود بخشد.

۳) اگر آکنه شما از کیست‌های بزرگ تشکیل شده باشد، ممکن است پزشک از تزریق کورتیزون استفاده کند. کورتیزون یک استروئید است که به طور طبیعی توسط بدن تولید می‌شود و می‌تواند باعث کاهش التهاب و بهبودی سریع شود. کورتیزون معمولاً همراه با سایر روش‌های درمان آکنه استفاده می‌شود.

درمان جوش صورت اغلب موفقیت‌آمیز است و اکثر افراد می‌توانند انتظار داشته باشند که جوش‌ها در طی شش تا هشت هفته درمان شود. با این حال ممکن است به درمان اضافی یا طولانی مدت نیاز داشته باشد. ایزوترتینوئین درمانی است که به احتمال زیاد نتایج مثبت دائمی یا طولانی مدت را ارائه می‌دهد.

چگونه می‌توان از بروز آکنه و جوش جلوگیری کرد؟

پیشگیری از جوش صورت دشوار است. اما می‌توان در خانه کارهایی را انجام داد تا از تشدید آن جلوگیری کرد. این مراحل شامل موارد زیر است:

۱) شستشوی صورت دو بار در روز با یک پاک کننده بدون روغن

۲) استفاده از کرم آکنه بدون نسخه برای از بین بردن چربی اضافی

۳) اجتناب از مواد آرایشی حاوی روغن

۴) پاک کردن آرایش و تمیز کردن پوست به طور کامل قبل از خواب

۵)  دوش گرفتن بعد از ورزش

۶) اجتناب از پوشیدن لباس‌های تنگ

۷) داشتن یک رژیم غذایی سالم

۸) کاهش استرس

گیاهان دارویی مفید برای درمان جوش صورت

باریجه

گیاه باریجه حاوی ترکیباتی با خاصیت آنتی‌میکروبیال و ضد قارچ است و از همین رو به درمان آکنه و جوش صورت کمک می‌کند. ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه دارویی، تاثیر چشمگیری بر تولید سلول‌های سالم پوستی دارند و در رفع قرمزی، چروکیدگی یا تغییر حالت پوست در اثر آسیب‌های محتلف مانند باقی ماندن جای جوش‌ها، التیام زخم، سوختگی یا دیگر اختلالات پوستی موثر هستند. همچنین مصرف خوراکی باریجه و فرآورده‌های طبیعی به دست آمده از آن موجب پاکسازی و تصفیه خون می‌شود و با تنظیم ترشح هورمون‌ها به درمان آکنه و جوش کمک می‌کند. باریجه در طب سنتی ایران به صورت خوراکی به عنوان مقوی معده، ضد نزله و ضد تشنج معرفی شده است و برای درمان تنگی نفس و بهبود سرفه‌های مزمن نیز مصرف می‌شده است. 

اسطوخودوس

اسطوخودوس از دیگر گیاهان مفید برای رفع مشکلات مختلف پوستی مانند بهبود زخم‌ها، سوختگی، درمان کبودی و تسکین التهابات پوستی است و با مهار باکتری‌های مولد جوش صورت، خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی که دارد در رفع عفونت‌های پوستی، پیشگیری و درمان آکنه و جوش موثر است. استفاده از روغن این گیاه همچنین برای درمان عفونت‌های قارچی اطراف ناخن مفید است، می‌تواند خارش را از بین ببرد و علائم اگزما را کاهش دهد. تسکین سردرد، دل درد و رفع اسپاسم، احساس آرامش، درمان مشکلات خواب، رفع مو خوره، درمان عفونت، کاهش چین و چروک پوست و کمک به درمان بیماری‌های تنفسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت از دیگر خواص اسطوخودوس است.

درخت چای

گیاه درخت چای معروف به تی تری از گذشته برای حفظ سلامت پوست و رفع مشکلات پوستی کاربرد داشته است و امروزه نیز روغن استخراج شده از برگ‌های گیاه، یکی از مهم‌ترین ترکیبات محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایشی است. این گیاه دارای خاصیت ضد التهاب، ضد باکتری، ضد ویروسی و ضدعفونی کنندگی است و درمانی موثر برای جوش و آکنه به ویژه برای افراد با پوست چرب است و به از بین رفتن جای جوش و پیشگیری از بروز جوش و آکنه جدید کمک می‌کند. درمان خشکی و ترک‌های موجود در سطح پوست، آبرسانی پوست، درمان شوره سر، اگزما و پسوریازیس، قارچ ناخن، زگیل، رفع شوره سر، بهبود سریع‌تر زخم‌ها و سوختگی از دیگر خواص روغن گیاه درخت چای برای سلامت پوست است.

بابونه

بابونه نیز به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد باکتری که دارد، یکی از گیاهان مفید برای درمان جوش صورت و آکنه است. علاوه بر این استفاده از این گیاه موجب درخشندگی، جوانسازی و شفافیت پوست می‌شود و تاثیر زیادی در زیبایی پوست دارد. بابونه همچنین می‌تواند به بازسازی و ترمیم سریع‌تر پوست کمک کند و از این طریق در رفع جای جوش‌ها موثر باشد و با بستن حفره‌های پوست، پروسه‌ پیری را کُند کند. درمان بریدگی و جای زخم‌ها، کاهش التهاب و قرمزی پوست، کاهش نشانه‌های پیری زودرس و رفع علائم اگزما از فواید بابونه برای سلامت پوست است.

آویشن

همانطور که می‌دانید یکی از عوامل ایجاد کننده جوش صورت، رشد برخی باکتری‌ها بر سطح پوست است. بررسی‌ها نشان داده است که آویشن با خاصیت ضد باکتری و ضد عفونی‌کنندگی که دارد، به از بین بردن باکتری‌های ایجاد کننده آکنه سطح پوست کمک می‌کند و از این طریق در پیشگیری و درمان جوش  موثر است. همچنین با تنظیم چربی سطح پوست، به بهبود جوش‌های دوران نوجوانی و جوانی که در اثر فعالیت بیش از حد غدد چربی پوست ایجاد می‌شوند، نیز کمک می‌کند. این گیاه خاصیت ضد التهاب و آرامبخش دارد و التهابات پوستی را تسکین می‌دهد، ضمن اینکه باعث تغذیه و حفاظت پوست به طور طبیعی می‌شود. تمیزکردن عمیق پوست صورت، از بین بردن دانه‌های سرسیاه، کاهش سموم  و افزایش گردش خون پوست از دیگر خواص آویشن است.

آلوئه‌ورا

آلوئه ورا گیاهی استوایی است که برگ‌های آن ژل شفاف تولید می‌کند و برای حفظ سلامت پوست بسیار مفید است. از همین رو این ژل اغلب به لوسیون‌ها، کرم‌ها، پمادها و صابون‌ها اضافه می‌شود. این ماده همچنین معمولاً برای درمان خراش، جوش، سوختگی و سایر بیماری‌های پوستی به کار می‌رود. ژل آلوئه‌ورا هنگامی که روی پوست قرار می‌گیرد می‌تواند به بهبود زخم‌ها، درمان سوختگی و مبارزه با التهاب کمک کند. آلوئه‌ورا حاوی اسید سالیسیلیک و گوگرد است که هر دو به طور گسترده‌ای در درمان آکنه استفاده می‌شوند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از اسید سالیسیلیک بر روی پوست باعث کاهش آکنه می‌شود. چندین مطالعه همچنین نشان داده است که ژل آلوئه‌ورا، اگر با مواد دیگری مانند کرم ترتینوئین یا روغن درخت چای ترکیب شود، می‌تواند آکنه را به طور فوق العاده‌ای بهبود بخشد. 

مرزنجوش یا مرزنگوش

مرزنگوش یک گیاه معطر از خانواده نعناع است و به دلیل خواص فراوان برای پوست از آن در ساخت و تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود. در طب سنتی این گیاه برای درمان جای جوش، سالک و بهبود زخم‌ها به کار می رود. همچنین باعث صاف شدن پوست و جلوگیری از چین و چروک می‌شود و در درمان پوست‌های مستعد آکنه، اگزما و بثورات موثر است. خواص ضد میکروبی، ضد قارچی، و ضد عفونی کننده مرزنجوش باعث استفاده فراوان این گیاه برای کمک به درمان بیماری‌های مختلف شده است. مهم‌ترین خواص مرزنجوش علاوه بر رفع مشکلات پوستی، کمک به درمان استفراغ، اسهال، یرقان و خارش، تقویت معده، خاصیت بادشکن، معرق و ضد تشنج، تسکین سردردهای بلغمی و سوداوی،قطع زکام، درمان درد سینه، سرفه، تنگی نفس، درد قلب و کمک به رفع تشنجات عصبی است.

علف خرس

علف خرس با نام علمی Arctostaphylos uva-ursi گیاهی است با ساقه‌های چوبی و خزنده که نهایتا تا ۳۰ سانتیمتر ارتفاع می‌‌گیرد و میوه و برگ‌های آن برای مصارف دارویی به کار می‌رود. این گیاه خاوی موادی چون گلوکوزید، تانن و آربوتین است و به منظور درمان بیماری‌های مجاری ادراری، ناراحتی‌های کلیوی و همین‌طور اسهال مورد توجه متخصصان طب سنتی و داروسازان است. استفاده موضعی از برگ‌های این درختچه برای رفع لکه‌های پوستی ناشی از اثر افزایش سن، رفع کمک و مک، درمان آکنه و جای جوش بسیار موثر است. زیرا ترکیبات موجود در این گیاه به طور مؤثری تولید ملانین را مهار می‌کند که منجر به از بین رفتن لکه‌های به جا مانده از آکنه می‌شود. همچنین، استفاده از عصاره این درختچه سبب کاهش چین و چروک پوست می‌شود.

آرنیکا

گیاه آرنیکا یا همیشه بهار کوهی، گیاهی دارویی با خواص منحصر به فرد از خانواده کاسنی‌ها است و فرآورده‌های طبیعی مختلفی از آن مانند پماد و ژل آرنیکا برای درمان مشکلات پوستی مانند التیام زخم‌ها، کمک به درمان آکنه، پسوریازیس و اگزما تولید شده است. همچنین این گیاه خاصیت ضد التهاب دارد و به درمان آرتروز، تسکین دردهای مفصلی، کاهش دردهای ماهیچه‌‌ای و روماتیسم، درمان التهاب ناشی از ورزش و یا آسیب‌های وزشی و درمان میگرن کمک می‌کند.

بابا آدم

یکی از مهم‌ترین خواص گیاه بابا آدم تاثیر بر کبد، دفع سموم از بدن و تصفیه خون است و از این طریق به درمان جوش صورت کمک می‌کند. همچنین حاوی ترکیباتی با خواص آنتی اکسیدان است و بدین وسیله پوست را از آسیب‌های اکسیداتیو محافظت کرده و  خواص ضد میکروبی و ضد التهابی آن در پیشگیری و درمان انواع جوش موثر خواهد بود. این گیاه برای درمان کورک، بهبود بیماریهایی مانند کچلی، کهیر، آبسه، آکنه، دمل،اگزما، گل مژه، زخم‌ها و دیگر جراحات پوست نیز کابرد دارد. درمان کم‌خونی و رنگ‌پریدگی، خاصیت ادرار آور و معرق، جلوگیری از ریزش موها، پیشگیری از سرطان، کاهش قند خون، تسکین درد سیاتیک و برطرف کردن کمر درد و درمان رماتیسم از دیگر خواص درمانی گیاه بابا آدم است. 

یاس بنفش

یاس بنفش نیز یکی از گیاهان زینتی دارویی است که از خواص آن برای حفظ سلامت پوست، پیشگیری از علائم پیری مانند رفع چین و چروک و برطرف کردن لک‌های پوستی استفاده می‌شود. به همین جهت اضافه کردن آن به فرآورده‌های طبیعی درمان جوش صورت به برطرف کردن جای جوش و افزایش شادبی و طراوت پوست کمک می‌کند. همچنین درمان مشکلات پوستی مانند بریدگی، بثورات، سوختگی و درمان آفتاب سوختگی از دیگر خواص یاس بنفش برای پوست است. این گیاه زیبا خواص دارویی دیگر نیز دارد و گل، برگ و میوه آن تقویت کننده، تب بر، قابض و فعال کننده دستگاه جهاز هاضمه است.

هاماملیس یا فندق جادویی

هاماملیس خاصیت ضد میکروبی و ضد التهاب قوی دارد و در درمان جوش و آکنه بسیار موثر است، به طوری که امروزه ژل‌های گیاهی حاوی عصاره هاماملیس به یکی از محصولات دارویی محبوب برای درمان آکنه و جوش تبدیل شده‌اند. این گیاه مشابه یک ضد عفونی کننده طبیعی عمل و به تخریب عوامل ایجاد کننده آکنه کمک می‌کند و باعث مهار آن می‌گردد، همچنین هاماملیس باعث کاهش ترشح سبوم، که یک فاکتور کلیدی مسئول برای ایجاد آکنه است، می‌شود و کاهش تولید سبوم به کاهش جمعیت باکتریایی موجود بر روی پوست و مبارزه با علائم آکنه کمک می‌کند. علاوه بر این ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در این عصاره این گیاه به رفع چین و چروک پوست کمک می‌کند و باعث مرطوب نگه داشتن و نرم شدن پوست می‌شود. کمک به درمان اسهال، استفراغ خونی، ناراحتی روده و خونریزی معده، سرماخوردگی و کاهش تب از خواص این گیاه در مصرف خوراکی است. 

مریم گلی یا سالویا

عصاره گیاه مریم گلی خاصیت ضد باکتری دارد و بر باکتری‌های اصلی ایجاد کننده آکنه اثر می‌گذارد و از گسترش عفونت جلوگیری می‌کند، همچنین مواد موثر موجود در عصاره این گیاه به دلیل داشتن اثرات ضد التهابی و مهار فعالیت غدد چربی‌ساز پوست به بهبود سریع‌تر ضایعات آکنه و جوش کمک می‌کنند. از گیاه مریم گلی برای درمان برخی ناراحتی‌های پوستی دیگر مانند اگزما و پسوریازیس نیز استفاده می‌شود. جالب است بدانید امروزه روغن مریم گلی در بسیاری از محصولات زیبایی پوست استفاده می‌شود، آنتی اکسیدان موجود در روغن این گیاه، رادیکال‌های آزاد، چین و چروک و افتادگی پوست را از بین می‌برند باعث روشن‌تر شدن و جوان‌تر شدن پوست می‌شوند.

فرآورده‌های طبیعی برای درمان جوش صورت

امروزه این گیاهان دارویی با روش‌های علمی جمع آوری و عصاره‌گیری می‌شوند و برای سهولت مصرف، توسط شرکت‌های داروسازی به شکل‌های دارویی رایج تولید و فرآوری می‌گردند. در حال حاضر در بازار داروهای گیاهی ایران فرآورده‌های طبیعی مختلفی برای درمان جوش صورت وجود دارد که به شرح زیر است:

لوسیون موضعی ضد جوش باریجه از عصاره گیاه باریجه و اسطوخودوس تهیه شده است و برای درمان جوش و آکنه صورت کاربرد دارد. همچنین باعث برقراری تعادل در تولید بیش از حد سبوم و کاهش ایجاد اسکار می‌شود.

ژل  گیاهی ضد جوش آکنیل حاوی عصاره گیاه آویشن شیرازی است و به بهبود آکنه خفیف تا متوسط و جوش‌های دوران نوجوانی و جوانی کمک می‌کند.

ژل  ضد آکنه گیاهی ملاگل حاوی مواد موثره ۱۶گیاه دارویی مانند روغن درخت چای، اسطوخودوس، هاماملیس، نعناع و بابونه تهیه شده است و به عنوان یک درمان کمکی در بهبود آکنه موثر است.

ضد جوش گیاهی گیاه اسانس حاوی ترکیبی از گیاهان مرزنگوش، علف خرس و درخت چای است. این فرآورده به درمان آکنه، التیام سوختگی، بریدگی و بهبود جای نیش حشرات کمک می کند. همچنین در ترمیم آسیب‌های ناشی از مواجهه با آفتاب، التهابات پوستی ناشی از هیستامین و بیماری‌های قارچی پوست نیز موثر است.

کرم ماسک گیاهی ضد لک، ضد جوش و روشن کننده ادیب حاوی عصاره گیاهان بابونه، آویشن و روغن بادام است و به پیشگیری و درمان جوش صورت و برطرف کردن جای جوش کمک می‌کند. همچنین باعث افزایش رطوبت پوست، التیام آفتاب سوختگی و کمرنگ شدن لک‌های ناشی از بارداری می‌شود.

کرم ضد جوش آردن مدل روغن درخت چای، حاوی روغن درخت چای و ژل آلوئه‌ورا است و به رفع انواع آکنه و پیشگیری از ایجاد جوش صورت کمک می‌کند.

ژل ضد جوش آکدین دینه حاوی اسانس درخت چای است. این فرآورده به درمان موارد خفیف تا متوسط آکنه ولگاریس و درمان ضایعات التهابی ناشی از آکنه روزاسه کمک می‌کند.

ژل ضد جوش موضعی آکنه وست حاوی عصاره گیاهان دارویی آرنیکا و بابونه و ترکیباتی مانند اسید سالیسیلیک و تارتاریک با اثرات ضد جوش و  ضد التهاب است و برای درمان جوش صورت به کار می‌رود.

لوسیون گیاهی زربند از دیگر فرآورده‌های طبیعی برای درمان آکنه و جوش صورت بوده و حاوی عصاره گیاه مریم گلی است. این محصول همچنین دارای اثر ضد التهابی است و از گسترش عفونت پیشگیری می‌کند.

قرص پیور اسکین وشا دارو جالینوس از ریشه گیاه بابا آدم تهیه شده است و برای تصفیه خون، پاکسازی پوست، رفع سبوره، اگزما، درمان جوش و آکنه تجویز می‌شود.

ژل ضد آکنه حاوی اسانس آویشن از دیگر محصولات گیاهی مفید برای درمان جوش صورت است. به رفع جوش‌های سر سیاه، قرمز و التهابی کمک می کند. همچنین چربی پوست را تنظیم و از این طریق در پیشگیری از جوش های جدید موثر است ضمن اینکه خاصیت التیام‌بخش و ضد التهاب نیز دارد.

ژل ضد آکنه سبوژن ۱ ژنوبایوتیک حاوی یاس بنفش، اسید سالیسیلیک و روغن درخت چای است. این محصول با افزایش ساخت آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی پوست به درمان انواع جوش صورت و آکنه کمک می‌کند و قرمزی پوست را نیز کاهش می‌دهد.

 

منابع:

https://www.healthline.com/health/skin/acne#diagnosis

https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies#The-bottom-line

https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/home-remedies-for-acne.aspx

فهرست